Webbserier

augusti 14, 2007 at 10:10 f m (Kultur: Serier)

Jag lägger på tok för stor del av min dag på att läsa webbserier. Men serier har alltid varit en viktig och relevant kulturell uttrycksform för mig. Till och med innan jag läste Art Spiegelmans Maus. Visst, det finns en hel del sunkiga serier (91:an och Kronblom går i den svenska bräschen där) men man kan inte döma en hel gren av kultur efter dess sämsta löv. Det vore som att bedöma alla deckare efter Liza Marklund eller all litteratur efter Björn Ranelid.

Webben är, precis som alltid, en sjövild blandning av det bästa och det sämsta. Likväl som webbserier kan vara riktigt sunkig och oinspirerad mangarippof eller bara poänglös och ful itteration av halvdana skämt så kan den innehålla några riktiga pärlor. Jag kommer då och då komma med lite tips eller lite spotlights, bara för att jag gillar det. Finns det något, egentligen, skönare än gratis kultur?

Skönast just nu är helt klart Phil och Kaja Foglios ”Girl Genius”. Inte nog med att paret Foglio är professionella tecknare (Och hör bland annat till Magic: the Gatherings husillustratörer) de krämar ur sig sin högkvalitativa serie tre gånger i veckan, pålitligt som få. En underbart skruvad historia om galna uppfinnare, monster och viktorianska underkläder i ett magiskt Europa. Girl Genius är intressant också på grund av dess affärsmodell. Serien började som en klassisk serietidning, med ett par sidor teasermaterial utlagt på sidan. Men paret Foglio insåg att de ändå tjänade mer pengar på albumen som samlade serien än på lösnumren och att webbsidan fungerade som en utmärkt distributionskanal för att göra promo för albumen. Därför ligger nu hela Girl Genius arkiv på webbsidan och de nyaste serierna publiceras där först måndagar, onsdagar och fredagar. För den som gillar serier är detta både ett mycket lovvärt initiativ och en lysande serie. Gå dit, läs och köp albumen!

En annan av mina favoriter just nu är ”Goblins – Life Through Their Eyes” av Tarol Hunt. En serie om ett par vättar, eller Goblins som de heter på engelska, som tröttnar på att äventyrare av låg level kommer och slaktar dem för att få erfarenhetspoäng. Därför bestämmer de sig för att själva bli äventyrare och gå upp i nivå så de kan försvara byn. För den som någon gång spelat rollspel, särskilt Dungeons & Dragons, så är det här en lysande serie med hög humor. Läs den och pynta de 200 kronor som det kostar dig att få det första albumet hemskickat så Tarol kan fortsätta skriva och teckna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: