Kanske är jag paranoid…

oktober 10, 2007 at 9:36 f m (Mediakommentar, Politik) (, , , )

Moderaterna gör en helomvändning rörande marknadshyror, rapporterar Expressen. Och på pappret ser det ju bra ut. Jag har länge varit av åsikten att marknadshyror är av ondo. Bostad är något du måste ha, och därför osedvanligt konjunkturokänsligt. Därför tror jag personligen inte på att priserna skulle justera sig nedåt i ytterområdena, det enda som skulle hända är att priserna i innerstan i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö skulle skjuta i höjden.

Jag vet att det finns olika skolor om det här, så bespara mig en Keynesiansk analys av läget eller dylikt. Håll med eller håll emot, jag bryr mig inte.

Men det finns en sinister biton. Kanske är jag paranoid, kanske är jag bara för cynisk… men tänk om jag har rätt.

Alliansen har haft två huvudpunkter på sin bostadspolitiska agenda trots allt: Marknadshyror och ombildning till bostadsrätt. När så punkt ett fallerar så erbjuder det ett helt fantastiskt incitament för punkt två.  Jag kan tänka mig många situationer där privatvärdar inför löftet om en borgerlig regering hållit på sina guldgruvor, en fastighet i innerstan i någon av de tre stora städerna skulle dubbla eller tredubbla sitt värde vid marknadshyror helt utan stambyte och lyxrenovering. Nu när det inte blir så, kan mycket väl ombildning framstå som ett ypperligt alternativ.

Så, kommer den nya politiken leda till en ökad utförsäljningstakt? Mycket möjligt.

I och för sig, jag kan inte påstå att jag har något emot utförsäljning av privata värdars bestånd. Snarare tvärt om. En bra ombildad bostadsrättsförening är ett kollektiv som tillsammans arbetar för att tillhandahålla prisvärt boende  för medlemmarna där tidigare pekuniära intressen helt styrt boendesituatione. Socialism helt enkelt. Utförsäljning av allmännyttan däremot ser jag som ett faktiskt problem. Där handlar det om försäljning till underpris av gemensam offentligt ägd egendom, det vill säga utreande av något som vi själva redan betalat genom skatten till ett fåtal lyckliga individer som gör sig en hacka. Det vill säga ny rysk/kinesisk kapitalism.

Visst, som förespråkare för blandekonomi  har jag svårt att totalt fördöma kapitalism, men samtidigt så ser jag inte problemet i att ta avstånd från avarter som de kommunala bolagens försäljning av innerstadslägenheter till halva marknadspriset. (särskilt som vår ombildade privatvärd kanske renderar oss en vinst på en sisådär 10-15 procent, jag är helt enkelt missunnsam)

Annonser

2 kommentarer

 1. peter holland said,

  Att ha statligt reglerade hyror är HELT fel och skadar alla i Sverige. Varför ska hyror på privatbostäder vara undantaget när allt annat i Stockholm och Göteborg är dyrare i innerstan än utanför. Supply och Demand….Kommunismen dog och Socialismen kommer snart att bevisas vara en bra filosofi, men i grunden styr marknaden i alla fall.

  Jag försökte hitta en bostadsrätt i Stockholm och betalade DYRT för att få olika listor och höll på i 5 månader, innan jag gav upp, för även en etta för 8000 kr för ca 20 år sedan gick på några timmar…Sorry…Så jag köpte en bostadsrätt för 325000 som nu är värd ca 1.1 miljoner….med 0 kronor i handpennning för jag hade inga pengar…Summa summarum har jag bott 240 månader med en prisökning på ca 800.000, trots låne kosnader och avgifter på ca 1000 kr månaden, har jag då tjänat ca 3000 kr per månad….Hur är det dåligt på något sätt?? Förklara det för mig är du snäll. Jag slapp leta. Kommunen får skatte pengar. Jag kan uppgradera och göra lägenheten finare, vilket du inte kan i en hyresrätt! Vill du köpa en BRF i Stockholm kostar den minst 1 miljon, men i Småmölla 100,000 kr, så varför ska hyresrätter vara annorlunda????

  • aberg said,

   1) Hyrorna i Stockholms innerstad diffar redan från de i Småmölla, om än inte lika mycket som bostadsrättspriserna. Så det är ett dåligt argument.
   2) Så länge tillgång och efterfrågan ligger i någorlunda balans så kan konsumenten inte tjäna på en marknadsekonomi. Jag ser ingen anledning att byta ut ett system som konsumenterna kan tjäna på mot ett som producenterna tjänar på. Särskilt inte då avregleringen av elbolagen har lärt oss att det man tjänar mest på är att hålla nere tillgången så att efterfrågan blir dyrare.
   3) Bostadsrättsmarknaden i Stockholm är artificiellt uppblåst på så många sätt att du gör bäst i att sälja innan krashen kommer ;)
   4) Om du tror att priserna utanför tullarna kommer att gå i samma takt som priserna innanför går upp så tror jag du är en smula naiv. Hyresvärdarna bedriver inte välgörenhet. Vem vinner på att snitthyrorna i landet går upp med en 20-50%? Inte de boende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: