Lata parasiter

januari 28, 2008 at 3:55 e m (Mediakommentar) (, , , )

Liza Marklund gör sig skyldig till januari månads roligaste non sequitur när hon i vredesmod med harm i rösten uppmanar ”parasiterna” (som hon kallar fildelare) att själva skapa något istället för att talla på upphovsrätten. Visst, jag kan se poängen med att skydda individens rätt till sitt eget verk, men är verkligen någon som skriver deckarböcker enligt formulär 1A rätt person att göra det?

Tips till Liza:
Att byta Martin Becks genus till kvinna och hennes yrke från polis till journalist är högeligen derivativt skapande och därmed något du enligt din egen logik borde tas ut bakom kemikaliskjulet och skjutas för.

Problemet med personliga integriteten, som du så lättvindligt avfärdar, är inte som att personalen på ICA råkar höra vad du pratar om. Det är som att SÄPO kommer hem till dig och snokar igenom din bokhylla för att vara säker på att du inte har barnporr eller  subversiv litteratur. Det är inte som att du väljer att gå i en butik, det är som att du kriminaliseras för allmän brottsmisstanke enligt principen ”den som har rent mjöl i påsen har inget att vara rädd för”. Såvitt jag förstått var det så det fungerade i DDR också, men som förebild betraktat måste du hålla med om att STASI-Tyskland inte är någon toppmarkering.

Felet med den nuvarande fildelningsdebatten är rätt uppenbart för alla som inte har egen sak att skydda. Att sprida filer vitt och brett på internet är inte rätt. Fildelning saknar egenskaper för att kvalificera som moraliskt imperativ. Men det betyder inte att man kan göra hur man vill eller gruppera sig med vem man vill för att bekämpa det. (Oavsett om man ser en vacklande försäljning av sina ljudböcker eller inte.)

Men kan vi:
För det första ha en lag som kriminaliserar något som en stor del av befolkningen sysslar med och på grund av svårigheterna med att övervaka den ständigt utvecklande tekniken med all sannolikhet kommer att fortsätta med? Det blir en tandlös och meningslös lag. Det bästa är att förhålla sig till det som med hembränning, kapitulera för det faktum att några kommer fortsätta med det, kläm åt de som annonserar sin verksamhet och tar betalt för den och försök att låtsas som om det regnar.

För det andra acceptera att tämligen grova övergrepp i rättsäkerheten begås av Pontén och hans frikår? Det har redan från början stått över all önskvärt tvivel att anti-piraterna betraktar lagen som sin bandhund och förväntar sig att polis och åklagarväsen skall gå till attack på deras internationella herrars önskan. Det är vägen till att avskaffa Svea Rikes lag och införa bara de Rikes lag.

Annonser

1 kommentar

  1. neurotica73 said,

    *haha*,det bästa jag läst om Liza på länge;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: