Mer fildelningsdebatt

februari 4, 2008 at 11:11 f m (Mediakommentar, Politik) (, , , )

Det är med illa dold skadeglädje jag lägger märke till att Liza marklund fått slut på bärkraftiga argument i sitt korståg mot ”parasiterna” och hänfaller till den värsta sortens sandlådetaktik. Istället för att gå i någorlunda svarsmål mot den kritik hon fått väljer hon att skriva en krönika om Hillary Clintons presidentvalskampanj, ett ämne hon förvisso är bra mycket mer meriterad att behandla så så långt allt väl, samt som en bisats längst ner lite surt försöka smutskasta fildelningen med en passus som jag (utan att bryta mot upphovsrätten, eftersom citaträtten har företräde här) återger delar av nedan:

I själva verket tjänar sajten grova pengar på porr – pengar som göms undan på skatteparadiset British Virgen Island.
Andra fakta: En av de män som åtalades i torsdags är en känd högerextremist och multimiljonär. Personen bakom nätverket som äger Pirate Bay är också administratör för Internets största porrimperium.

I själva verket tjänar sajten pengar på annonser om porr… annonser som du enbart ser om du går in på sajten och söker på porr för övrigt. Om porranonser i sig är klandervärt så vill jag påminna marklund om att expressens sportbilaga tenderar till att publicera annonser för sextelefoninummer och porrpublikationer av det mer traditionella pappersslaget.

Att en av de tidiga finansiärerna bakom Pirate Bay är av det tveksammare slaget är inget som det finns någon poäng med att förneka, och hans främlingsfientliga inställning är inget jag på något sätt sympatiserar med. Men att Marklund inte klarar av att hålla någon stringens i debatten är beklagligt. Okej om Piratebay ägs av någon med tveksamma åsikter, men Torrentreactror, deamonoid och mininova då? (Läsövning för personer med slutledningsstörning: ”Piratebay är inte summan av all fildelning”) Marklund har helt slut på argument och väljer att istället för att dra sig tillbaka i tysthet försöka plocka billiga poäng på att skjuta in öppna dörrar. Dessvärre gör hon det inte ens särskilt bra.

Att den relevanta diskussionen egentligen rör det faktum att Pirate Bay utsatts för ett rättsövergrepp av den sorten som Marklund anser att vi svenska medborgare måste leva för att skydda hennes pekuniära intressen är inget hon tycker är värt att diskutera. Har privata intresseorganisationer med utländska huvudägare rätt att beställa razzior och beslagtaganden av svenska datorer för att försöka driva fram ett prejudikat i ett fall vars brott faktiskt ännu inte är belagt med allvarligare straff än böter?

Låt mig återupprepa:
Det är inget som är moraliskt rätt med fildelning.
Men bara därför så kan man inte komma och föreslå ett storebrorssamhälle där internetleverantörerna och polisen skall lägga ner resurser på att bevaka medborgarna för vad som i slutändan faktiskt till största delen rör sig om utländska finansiella intressen.
Det kan finnas anledning till att se över den nuvarande copyrightlagstiftningen emedan denna för att försäkra Disney att ingen någonsin kommer kunna göra mot Disney vad Disney gjorde mot H.C. Andersen har gått upp i tämligen orimliga tidsspann. Men det är en fråga för en helt annan diskussion det är något som måste ställas vid sidan om den nuvarande debatten som handlar om personlig integritet och ett rätt sjukligt misstänkliggörande av den vanliga individen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: