Kött är mat (Eller, för varje djur du inte äter tänker jag äta tre)

juni 3, 2008 at 1:20 e m (Mat) (, , , )

Jag gick genom gräsplätten mellan punkthusen därhemma och såg kaniner, vilket fick mig att börja tänka på mat. Personligen äter jag inte kanin. Vi har en svart dvärgvädur som heter Spock och av samma anledning som många väljer att inte äta katt eller hund så väljer jag att låta bli kanin.

Jag skulle inte heller äta igelkott, även om det av vissa ses som en delikatess. Tydligen bakar man in den i lera och slänger hela klumpen i elden, det är oklart om detta hjälper mot taggarna, men receptet är från cirka 6000 före kristus så viss osäkerhet får antas vara naturlig.

Men vilka djur man äter eller inte äter är rätt så luddigt.

Som jag ser det finns det tre kategorier av djur:

1) Djur alla äter. En förvånansvärt liten kategori även om vi räknar bort veganer. Kyckling är ett universaldjur, alla kulturer som har tillgång till hönsfågel äter kyckling, mig veterligt finns det inga religiösa tabun mot att äta kyckling.

2) Djur några äter. Hund, Katt, Marsvin, Gris, Ko, Kanin, Igelkott, Råtta. Den ojämförligt största kategorin, bland annat eftersom kineserna, som det brukar heta, ”äter allt som har fyra ben utom bordet”. Om någon annan rynkar på näsan åt det så är det en kinesisk delikatess.

3) Djur ingen äter. Oftast på grund av att de är oätliga, eller opraktiska att äta. Vissa desperata individer äter iofs isbjörn, men Andréexpeditionen torde peka på hur opraktiskt detta är som överlevnadskoncept. Internet vägrar att producera några bra recept på Panda, Varg, Tiger eller Pingvin heller.

Ett otippat recept är dock:

CONIGLIO ALLA MOLISANA STEWED PLATYPUS WITH SAUSAGES

1 Platypus – (about 3 1/2 lb)
Salt
Pepper
1 Parsley sprig – finely chopped
1 Rosemary sprig – finely chopped
1/4 lb Ham, – thinly sliced ~ (12 slices)
12 Sage leaves
6 small Sausages, Italian
1/2 cup Olive Oil

Bone the platypus carefully, keeping the pieces of meat as large as possible.

Wipe the platypus meat with a damp cloth. Cut it into 12 even-sized pieces, flatten them out lightly, and season with salt, pepper and a little finely chopped parsley and rosemary.

Put a slice of ham on each slice of platypus and roll up tightly.

Take 6 skewers. Thread a roll of platypus, 1 sage leaf, 1 sausage, another platypus roll and another sage leaf on to each skewer.

Brush the skewers with oil and broil (grill), over charcoal if possible, or on a rack placed as close as possible to the source of heat.

Alternatively, the skewers can also be baked in a slow oven at 350 degrees for one hour. Turn the skewer occasionally, each time brushing with oil.

Serves 6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: