Två sorters människor

juli 20, 2008 at 9:36 e m (Uncategorized) (, )

Jag tror personligen det finns två grundtyper av människor. De som, när de står vid kanten av ett stup tillsammans med en annan person, tänker ”knuffa” och de som tänker ”hoppa”. Egentligen finns det tre sorters människor… men de som inte undertrycker instinkten tenderar till att alla antingen sitta i fängelse eller ligga vid botten av stup, så låt oss koncentrera oss på de som du faktiskt träffar i dagliga livet (om du inte är vårdare eller plit).

För det är faktiskt så, att vara människa handlar om vilka instinkter du undertrycker. Vad du väljer att inte göra definierar dig otroligt mycket mer än vad du faktiskt gör.

Det har med gruppsykologi att göra. Människan är par definition ett flockdjur. Det finns individer som tror att de står utanför flocken, men i de få fall det inte handlar om sociopater (de som tänker ”knuffa” och sen faktiskt gör det) så är det tämligen miserabla människor (de som tänker ”hoppa” utan att undertrycka instinkten).

Alla vi andra är beroende av varandra. När jag betraktar er, mina medmänniskor, så blir det en tämligen nedslående insikt förvisso. Men bara för att något är deprimerande så betyder det inte att det inte är sant. Vi är beroende av att andra följer trafikreglerna, vi är beroende av att andra betalar skatt, vi är helt enkelt beroende av att andra repekterar de regler som flocken har satt upp.

Och det är därför, när du står där uppe på kanten av ditt stup tillsammans med en medmänniska, som du tänker ”knuffa” (eller för all del ”hoppa”) men inte gör någondera. För hur skulle världen se ut om alla gav vika för minsta infall?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: