Fångvård

augusti 22, 2008 at 2:40 e m (Mediakommentar) (, )

Jag låg och slötittade på Morgan Spurlock’s 30 Days igår. Morgan skulle sitta i fängelse i 30 dagar. Trots hans flagranta Village People-mustasch så klarade han sig ifrån att bli någons Prison Bitch. Kanske för att han verkade ha ett Kamerateam med sig hela tiden, men det var rätt så intressant i alla fall.

Det mest skrämmande var att levnadsförhållandena i fängelset fick Oz att verka förljuget. Fångarna var inlåsta i dagrummet utan att få gå ut på rastgården eller ens gå till duscharna eller matsalen.

All mat serverades i dagrummet, duscharna var två duschkabiner i dagrummet, fångarna sov ofta tre eller fler i celler inredda för två.

Hur fan är folk någonsin tänkta att kunna lära sig någonting under sådana förhållanden?

Självklart, jag gillar tanken på att våldsverkare och tjuvar förvaras någonstans där de inte kan göra mig någon skada, men slutförvaring är inte lösningen på lång sikt. Inte om vi inte samtidigt stoppar nyrekryteringen till kriminalitet genom omfattande sociala reformer och aktiv psykvård. Det enda vettiga alternativet måste vara fångvård. Att aktivt försöka få ner återfallsfrekvensen så mycket som möjligt och att försöka bryta de intagnas drogberoende är lösningen på hur man minskar kriminaliteten i samhället.

Det finns gott om teorier hur man ska bäst klara av detta. Men reptilhjärnan vill alltid ha sitt att säga och till sist sitter pöbeln där och skriker efter hårdare straff. För det vet vi ju alla, om ditt brutna ben gör ont är lösningen att äta mer smärtstillande och sen ge dig ut för att jogga.

(Jag är medveten om att svenska fängelser inte är lika överbelagda och ruffiga som amerikanska, men tesen om fångvård vs fångförvaring är giltig även i inhemska förhållanden.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: