Troligt scenario

september 13, 2008 at 1:31 e m (Mediakommentar) (, , , , )

Det kan väl inte ha undgått någon, som läser nyheterna eller ser på TV, att något toppjucklo petade upp en Torrent med förundersökningsprotokollet från Arboga-fallet på The Pirate Bay.

Konsekvensen av detta blir givetvis att moralmedia går ut i korståg mot The Pirate Bay, något som i sammanhanget är lika fruktsamt som om jag skulle gå ut i korståg mot Expressen för att folket som diskuterar deras artiklar är idioter. Hela historien är sorgligt uppblåst och idiotiskt hanterad, visst … man kan klandra TPB för att de är puckon som inte på lång väg kunde se känslostormen annalka sig och bara petade länken av sidan en vecka eller två, men den största skulden här ligger hos TV4.

Så här gick det, med allra största trolighet till:

 • På foliehattarnas samlingsplats nummer ett på Internet, Flashback, startar toppjucklo nummer ett tråden ”Var får man tag på förundersökningsprotokollet i Arbogafallet?”
 • Toppjucklo nummer två, som varit duktig och gjort sin läxa i offentlighetsprincip, har redan hämtat ut de offentliga handlingarna från tingsrätten. Han postar ”jag har dem redan, vill du ha?”
 • Ett trettiotal andra personer i tråden skriver girigt ”Ja me!”
 • Av logistiska skäl lägger toppjucklo nummer 2 ut en .zip på TPB och länkar torrenten i tråden.
 • Toppjucklo nummer 3, som är lågstatusresearcher på TV4, och hänger på Flashback så som så många schakaljournalister gör, tänker ”SCOOP!”.
 • Bollen är i rullning.

En pikant detalj i fallet, om min teori stämmer, är att Arbogamamman själv ju utnyttjade Flashback som en informationskanal både ut och in, och på så sätt nästan gav bort fallet till försvaret. Men anvsvaret läggs, eftersom svensken i gemen söker efter den enklaste skuldbilden, framför TPB. Inte framför TV4 som gjorde en torrentfil riskkänd (vad jag hört gick antalet nedladdningar från ett tiotal till ett tjugotusen efter TV4:s ”avslöjande”). Man kan också ställa sig frågan varför inte obduktionsbilderna sekretessbelagts av åklagaren, det är fullt möjligt i dagsläget och kanske lika gärna kunde vara rutin med tanke på att intresset av att se obduktionsbilder knappast kan ses som något staten skall betjäna.

SVT:s Debatt om fallet var en rätt pinsam historia, och mer pinsam blir den när Peter Sunde berättar sin syn på saken.

Annonser

2 kommentarer

 1. Martin said,

  Jag har barn i Max och Sagas ålder, jag kan inte förlika mig med tanken att det finns människor i Sverige som vill se bilder på någons mördade barn. Än mindre att det finns människor som tar sig rätten att använda dessa bilder för sina syften att argumentera för eller emot fildelning etc. Jag kände inte Max och Saga, men de var oskydliga fina småbarn, befann sig i sitt eget trygga hem och blev ihjälslagna och uthängda på internet. Vad är det för ett samhälle vi har skapat??? Har vi blivit så fattiga att vi inte ens kan unna oss att vara mänskliga längre? Har vi ingen heder? Ingen högre mening med livet än rätten att lägga ut filer på nätet? Jag känner bara sorg och illamående.

 2. aberg said,

  Rätten att lägga ut filer på nätet i det här fallet lite tricky. Den är nämligen intimt sammankopplad med två av vårt samhälles viktigaste (och mest trygghetesskapande) principer; Yttrandefriheten och Offentlighetsprincipen.

  Anhängarna av den emotionella sidan av den här konflikten missar att det finns två viktiga poänger. Den ena är att folk som har intresse för att se bilder på mördade barn borde låsas in på sluten psykavdelning och nyckeln deponeras på östersjöns botten, det håller jag fullständigt med om. Den andra är att något som de facto är legalt i samhället inte kan kriminaliseras på Internet. De kolliderar inte med varandra.

  Orimligheten i att förbjuda någon att sprida offentligt material säger sig själv. Om jag lägger upp höstbudgeten i PDF på Pirate Bay finns ingen anledning att höja på ögonbrynen, och i alla viktiga aspekter (utom den subjektivt moraliska) är det samma sak som skett i fråga om förundersökningen i Arbogafallet.

  Det finns ett flertal frågor att ställa sig i det här fallet. En av de viktigaste är givetvis varför tyskan inte sedan länge vårdats på sluten anstalt. Men till de mer relevanta hör ”I vilken utsträckning behöver obduktionsbilder och bilder på tillfogade skador ingå i det offentliga materialet gällande en förundersökning? Har egentligen någon utanför åklagare och advokat något behov av den informationen?” och ”Vilket ansvar har medierna i det här fallet? Genomskådar inte någon den parasiterande roll som TV4 har i skapandet av den här nyheten?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: