IPRädd? Så gör du.

december 5, 2008 at 1:34 e m (Datorer, fildelning, Kultur: Övergripande, Teknik) (, , )

Rätta mig gärna om jag har fel. Men nu när det tycks som om rättsamhällets senaste urholkning är planerad och klar så är det dags att fundera över hur genomtänkt den egentligen är.

Jag kommer att göra ett par antaganden och om de är fel så emotsätter jag mig inte korrigeringar: (mina antagande gäller Bittorrent)

1) Det bevismaterial för fildelning som upphovsrättslobbyn främst tänkt sig att använda är skärmdumpar som kopplar IP-numret till en nedladdning av en fil.

Här får vi ett par snåriga juridiska problem som det vore kul om någon med mer erfarenhet av lagen tittade på.
Skärmdumpar är lätta att manipulera och förfalska, som bevismaterial bör de betraktas som återberättande av hörsägen.
För att kunna få ut ett IP-nummer som är förknippat med en nedladdning är du i alla P2P-system tvungen att själv dela ut filen, det gör bevisvärdet ytterligare värt att ifrågasätta eftersom du dels utför en illegal brottsprovokation och dels med stor sannolikhet bryter mot P2P-klientens licensåtagande.
Även om domstolen har överseende med din brottsprovokation och ditt kontraktsbrott gentemot P2P-klientens rättighetshavare så blir du nu tvungen att knyta ett IP-nummer som med allra största sannolikehet går till en router med mer än en dator bakom sig till en specifik användare. Problemet med detta har berörts otaliga gånger, det har gång på gång fått mål nedlagda i länder med IPRED-lagar och det har viftats bort av upphovsrättsfolket med de mest rättsvidriga argument.
Inte ens om datorn med det misstänkta (men illegalt insamlade) IP-numret ligger direkt mot internet kan du värja dig mot att datorn potentiellt har mer än en användare. Eller att användaren som har datorn ens är medveten om att det på hans/hennes dator finns en trojan som någon använder för att ladda ner filer. (Det finns ett prejudicerande fall med barnporr och en användare vid Lunds Universitet om jag inte missminner mig)

2) Brott som bara meriterar bötesstraff kan inte generera husrannsakan. Så om IPRED-maffian kommer och kräver beskyddspengar så är det bara att blåneka. Du kan ha hur mycket skit som helst på din hårddisk, men om det saknas brottsmisstanke om något som ger fängelsestraff så har de ingen rätt att se det eller använda det som bevisning.

Självklart eftersom staten redan har godkänt att upphovsrättslobbyn går emot all annan rättsäkerhetspraxis och får långt mer långtgående befogenheter i upphovsrättsfall än vad vår polis har så kan det hända att man tummar på den här principen också. Om du misstänks av Per Gessle eller Jan Guillou för att ha piratkopierat material på din hårddisk så har de rätt att komma hem till dig och rota igenom din dator, skivsamling, bokhylla och soppåse. Förmodligen även med rätten att beslagta vad helst de önskar. Men om det är så, då borde åtminstonde Jan Guillou och Liza Marklund äntligen dra åt sig öronen och inse att de har valt att backa Pol Pots häst i det här loppet.

Så… vad betyder det här?

Vi har fått ett förslag till en totalt meningslös lag. Det enda sättet att göra IPRED till ett hot är genom att ännu mer flagrant och konstitutionsvidrigt riva upp den svenska rättsäkerheten.  Det enda sättet att bli fälld i domstol för fildelning är genom att erkänna rakt av eller genom att rätten totalt ignorerar svensk rättspraxis och godkänner extremt lös indiciebevisföring.

Tänk om all energi som lagts på det här av fildelare och upphovsrättsivrare istället lagts på att reformera upphovsrätten, se över distributionskanalerna och utveckla alternativa inkomstkällor.

Edit: Läs gärna Christian Engströms (pp) kommentarer till ändringarna i lagförslaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: