Låt den som är utan synd…

december 17, 2008 at 10:36 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Kultur: Ljudlig, Mediakommentar) (, , , , )

I ljus av att sossarna också vill ge makten till den facistiska utpressarmaffian, detta för att de anser att fildelningen ”går ut över artister, författare, spelutvecklare och skådespelare som har både talang och räkningar att betala”, så vill jag ta och tipsa lite om en smula läsning som IPRED-anhängare och ännu obeslutsamma skulle behöva ta en titt på.

Det är dags att punktera lögnen om den lidande konstnären. Visst, fildelning naggar lite i försäljningsintäkterna för artisterna, men de som verkligen tar stryk är profitörerna och parasiterna. Skivbolagen, som i desperation över att förlora sitt lukrativa distributionsmonopol tar till allt mer drakoniska metoder. Artisterna kommer fortsätta lida hur vi än gör.

Peter Dolving från The Haunted har skrivit en serie intressanta artiklar på Sourze, där han beskriver hur musikbranchen och skivbolagen fungerar. Att läsa om hur skivbolagens beräkningsmodeller för royalties fungerar och sen kallas för Tjuv av bandhundar som Per Gessle borde framkalla kräkningar hos även de mest laglydiga där ute.

Det här borde alla musiker läsa.
Skivkontrakt är som självspäkning.
Man måste inte sälja.

Tar man dessutom mod till sig och läser Francois Cormerys välformulerade och informativa essä ”Upphovsmannens rätt att förvalta sina verk på lika villkor” (.pdf) så blir man riktigt mörkrädd. Inte ens om man i det längsta försöker hålla sig utanför Copyswedes, STIM:s och NCB: s tentakler kan man bli riktigt fri. Du kan inte ens ge ut en platta på eget förlag utan att behöva överlämna rätten att förvalta din upphovsrätt till upphovsrättsmaffian och ge en del av din vinst till Per Gessle via STIM. (När ditt lilla okända band spelas på lokal eller i media går STIM-pengarna till en pott där pengarna delas ut till de mest spelade artisterna, något alla som sysslat med lokalradio torde vara plågsamt medvetna om.)

Det är alltså den här branchen som kallar oss för tjuvar. Det är den här branchen som Sveriges mest priviligerade artister skyddar med sina uttalanden. Allra värst är, det är den här branchen som Sveriges förenade politruker vill ge oinskränkt integritetskränkande makt för att försvara.

Låt hela det jävla ruttna rucklet falla samman, säger jag. När den sista skivbolagschefen är släpad ur sitt ädelträpanelprydda kontor ner på stortorget och satt i stock, androm till varnagel, då kanske kulturen kan hämta sig och vi kan få en ny renässans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: