Apple visar vägen, igen

januari 7, 2009 at 9:32 f m (Datorer, fildelning, Kultur: Ljudlig) (, , )

Visst, Apple är inte på något sätt vita hattar i copyright-ärenden. (Och inte på något sätt först med sitt senaste steg) Men som en av ett litet fåtal aktörer har man i alla fall förstått att utnyttja den nya marknaden istället för att tro att man kan kämpa emot flodvågen.

Det började med iTunes, en onlinebutik för digitalt distribuerad musik som idag (trots alla sina uppenbara begränsningar) är större än alla andra onlinesatsningar tillsammans (i alla fall om man får tro Apples siffror). Man blev störst eftersom man vågade satsa istället för att dra in huvudet i skalet och låtsas som om framtiden inte kommer bara man vägrar ta emot den.

MP3-formatet har varit snällt mot Apple. Företaget har gått mot nya rekordvinster tack vare diverse iPods och iPhones och idag är man en av marknadens tyngsta aktörer. Men Apple har inte varit snälla mot MP3-formatet. All musik på iTunes har varit belagd med hopplösa DRM som krävt att man spelar upp sin musik på just en iPod eller i Apples egna mediaspelarprogram. Dessutom sitter Apple med en hopplöst utdaterad regionalisering av innehållet på iTunes, det tog evigheter att komma ut med en butik för Sverige och den är fortfarande inte lika välsorterad.

I USA kan du köpa TV-serier i HD-format för cirka 3 dollar per avsnitt via iTunes, det är helt lysande… en otroligt bra distribution. Men på grund av mediebolagens kortsynthet så kan konsumenter utanför USA inte göra detta. Effekt: Fildelning. Om jag kunde köpa de TV-serier jag ville i HD-format dagen efter de sänts i USA för cirka 15-20 kronor per avsnitt så skulle jag vara väldigt nöjd. Jag skulle mycket hellre använda en sån tjänst än Pirate Bay på grund av enkelheten.

But i digress, som det heter på amärikänska. Apple har äntligen släppt DRM på alla sina MP3-or. Du ska nu kunna köpa en låt på iTunes och flytta den fritt mellan datorer, mobiltelefoner och MP3-spelare. Vilket är ett lysande första steg. Dessutom har man ökat sin bitrate från 128 Mbit/sek till 256, vilket är ett steg emot att göra iTunes-inköpen prisvärda. Dock har man fortfarande missat ett par viktiga detaljer som behöver ordnas innan iTunes på riktigt kan konkurrera med fildelningen:

1) Priserna är för höga. Ett prisområde på .69 – 1.29 dollar är för stort. Särskilt när det konverteras tills svenska förhållanden och man inser att Apples dollarkurs inte är knuten till verkligheten. Med tanke på de akut minskade kostnaderna för digital distribuering och den sämre ljudkvaliteten hos en MP3-fil är runt fem kronor per låt vad jag max är beredd att betala.

2) Man måste erbjuda Flac eller Ogg som ett alternativ.

3) Man måste inse att vi lever i en global värld. iTunes måste se likadant ut för alla användare, inte omges av korkade regionaliseringar vad gäller utbudet. Det är inte okej att företagen kan lägga ut sin produktion på låglöneländer och att vi kunder sen styrs in i regionala fållor där vi inte får tillgång till samma utbud till samma pris som andra länder.

Men det är kul att se att de ”legala” alternativen äntligen, om än med myrsteg, börjar närma sig den kvalitet vi haft på ”illegala” tjänster i över tio år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: