Åter igen denna IPRED

januari 8, 2009 at 2:15 e m (fildelning, Politik) (, , )

Skivindustrin plundrar oss artister – inte fildelningen, hävdar musikern Jonas Almqvist (jag får förmoda of Lädernunnan fame) på Aftonbladet.se. Han skrev ju också Vi hade aldrig tjänat en spänn på IPRED-lagen, som jag länkade till way back i November när Sverige fortfarande nominellt sett var en demokrati.

Jag ser just att det hände i början av December, men jag missade Jonas läsvärda inlägg i debatten då och ber därför att få uppmärksamma min läsekrets på det nu istället.

Det finns nämligen ett par viktiga saker som inte kan sägas tillräckligt många gånger om IPRED:

Artisterna tjänar inte på IPRED, några lär till och med förlora på det, då fildelning i dessa tider av mainstreamad reklamradio är det bästa sättet för artister som inte hör till de fem som har Sony/BMG:s PR-avdelning bakom sig att nå ut.

Vi kan inte göra en moralfråga av fildeningen, för i det sammanhanget finns inget att debattera förrän IPRED är en gång för alla stoppad i den bruna säck med halvbakade facistiska koncept där den hör hemma. Snatteri är inte ett värre brott än utpressning. Stöld är inte ett värre brott än utpressning. Och när utpressningen möjliggörs med rent rätssystemsfientliga lagändringar och åtgärder så försvinner det eventuella moraliska dilemmat helt.

Skivbolagen, med sin cyniskt vinstkalkylerande världsbild, har under hela sin cirka hundraåriga existens varit ett av de största hoten mot musiken. Visionslösa skivbolag som Decca hade lätt med sitt klassiska argument ”Gitarrgrupper är på väg ut” kunnat döda Beatles, av ren vinstcynism. Så fort det börjar blåsa bara lite snåla vindar inriktar man sig i marknadsekonomisk anda bara på det säkraste och mest lättillgängliga, det vill säga det man inbillar sig att folk vill ha. När det gång efter annan visat sig att de stora pengarna ligger i att våga riskera något nytt, för det är då man kan koppla grepp om en marknad.

IPRED måste få tillåtas att vara en lag som är till för att stoppa kommersiell varuförfalskning (så kallad piratkopiering) eftersom den sortens verksamhet faktiskt är ett problem både för kunder och producenter. Vi kan inte låta lobbygrupper vränga lagarna på det här sättet, det blir som att stifta en och samma lag mot både mordbrand och dansbanor. Ingen tjänar på det utom de som verkligen hatar dansbanor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: