Misantropi på burk

januari 14, 2009 at 3:13 e m (Kultur: Övergripande, Politik) (, , )

Efter att ha läst om allas vårt käraste diskussionämne Liza Marklund hos David Nessle gick jag vidare med att läsa Åsa Linderborgs artikel Bengtzons Byk på Aftonbladet Kultur. Jag blev lite beklämd av att Annika Bengtzon (och därmed genom association Liza Marklund) kallades för misantrop, jag brukar ju se mig själv som misantrop. Jag får definiera om mig själv…

Härmed vill jag att ni tänker på mig som en socialmisantrop, eventuellt liberalsocialist med misantropa drag.

Folk är skit, men staten bör ansvara för att de får vara skit ifred samt reglera den ohämmade laissez-fair-kapitalismen och se till att infrastruktur och nödvändigheter fungerar i samhället. Att förvänta sig samhällsansvar från ett börsnoterat företag är för mig som att förvänta sig ljus från ett svart hål.

Jag inser att jag med en liberalsocialistisk världsbild oundvikligen kommer att kollidera med det övriga Piratpartiet, eftersom många tongivande namn kommer från den andra sortens liberalism, den som tror att inte bara folk behöver vara fria utan även företag. Andreas Ekström, om ingen annan, torde jubla över den slutledningen. Men de ekonomipolitiska frågorna är brutalt nedprioriterade så länge det akut behövs ett parti som för upp rättsäkerheten på internet samt den personliga integriteten på dagordningen.

Sen måste ju man tänka på fördelen med att ett nytt parti fortfarande är möjligt att påverka. Det enda sättet att påverka Socialdemokraterna eller Moderaternas partipolitik är ju att födas in i respektive nomenklatura. Därför är en av mina föresatser under 2009 att åtminstonde gå på ett piratpartimöte och känna av stämningen så jag vet om det finns utrymme för påverkan eller om jag ska bilda fraktion. Kanske LSPP(r)… jag har alltid tyckt det är något sexigt med kryptokommunism.

För att avsluta den här tiraden så länkar jag till en google-imagessökning som distraherade mig och gjorde mig mer välvilligt inställd till min omvärld. Särskilt den här bilden. illrarna, hästen, ödlan och hundarna vet jag inte vad de gör där däremot.

Annonser

1 kommentar

 1. Christian Engström said,

  Hjärtligt välkommen till Piratpartiet!

  Det finns gott om pirater som kommer från både höger och vänster, så du behöver inte vara orolig över att känna dig ensam i det avseendet.

  Vi må ha skilda åsikter på höger-vänster-frågor, men vi har valt att lägga de skillnaderna åt sidan för att tilsammans kunna stå upp för det fria och öppna demokratiska samhället, i en tid när det tyvärr behövs en extra ansträngning för att skydda det. I praktiken fungerar det jättebra.

  Det är viktigt för våra möjligheter att nå ut med vårt budskap att vi har både styrbords- och babordspirater. Det är nästan alltid lättare att föra en diskussion med människor om man råkar ha likartad ideologisk bakgrund, helt enkelt för att man talar samma språk och har lättare att förstå varandra.

  Och internt i Piratpartiet fungerar det hur bra som helst, som sagt. Det är inte konstigare att liberaler och socialister (och en hel massa andra människor ;) ) står sida vid sida i kampen för det fria och öppna samhället idag, än att de gjorde det i Spanien för sjuttio år sedan. Precis som du skriver finns det värden som står över de vardagliga ekonomipolitiska frågorna.

  Så du är mer är välkommen att titta in på ett möte. Jag vill också tipsa om vårt forum på http://forum.piratpartiet.se/ . Det är där vi för de politiska diskussionerna som leder fram till våra ställningstaganden, och det är där partiets själ finns. Man behöver inte vara medlem i partiet för att delta i forumet, utan det är öppet för alla som är intresserade av frågorna vi driver.

  Ska vi lyckas vända samhällsutvecklingen i en mer positiv riktning behövs det att vi alla hjälps åt. Att vi alla har olika politiska bakgrunder är vår största styrka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: