Lagen är till för de fattiga

januari 29, 2009 at 5:13 e m (fildelning, Mediakommentar) (, , )

Vi talade om lapplisor på väg från jobbet (sveriges mest hatade yrkeskår hade varit framme på vår gatstump så det förföll sig naturligt) och jag kom att tänka på något som legat och gnagt ett tag.

Ni minns alla säkert blufchatten med sveriges störste facist, Jan Guillou. Ni vet den i Aftonbladet där Guillou uttryckte sig tvärsäkert om saker som övergår hans förstånd så monumentalt att till och med någon med hans ego borde fundera på att inte öppna munnen.

Ni minns säkert då det här inlägget:

Olof: Jan du förstår väll att en hel del oskyldiga kommer bli dömda, om till exempel jag laddar ner filer illegalt från min grannes trådlösa nätverk kan min granne bli sittandes oskyldig i domstolen. Fast det är väll ingen större fara så länge ni kan stämma han och få tillbaka era pengar (som det inte ens var han som tog).

Jan Guillou: Juridiskt är det inte mer komplicerat än att det är bilen som lappas och inte felparkeraren.

Just då kom jag inte på det, men idag trillade polletten ner. (Edit: Värnpliktsnytt har tagit bort artikeln, kanske för att Janne vill städa bland bloggpatrasket, men Internetarkivet räddar oss) Läs den sista frågan samt Guillous svar och inse hur det ligger till:

Jan Guillou har aldrig ansett det är viktigt att lagen följs, av honom… det är vi andra som skall rätta oss.

Låt mig förklara, Guillous parkeringsböter handlar – enligt honom själv, sällan om att han inte har tillräckligt med enkronor i bilen (skulle det vara det som är felet så är problemet att Jan Guillou är en idiot och inget annat) utan om att han inte orkar hitta laglig parkering. Istället har han konsekvent valt att ställa sig var han vill, även där det är förbjudet att parkera, och sen betala böterna.

Orsaken till att det är förbjudet att parkera på vissa platser brukar ha med trafiksäkerhet att göra, det är alltså inte en skitlag man kan ignorera på egen risk, men Jan Guillou står över sådana petitesser… han har råd att betala böterna. Han skulle också ha råd att ligga ute med utgifterna för en (teoretisk) civilrättslig process för att bevisa att hans trådlösa nätverk inte använts av honom för att ladda ner någonting. Hans fru och hans bästa kompiar är också rika, så inte ens om upphovsrättshavaren utnyttjade IPRED till fullo och frös hans tillgångar skulle han ha svårt att försvara sig i rätten.

Så återigen blir det en lag som drabbar andra, inte Jan Guillou, för han är priviligerad (ett ord som ju Terry Pratchett påpekar kommer av rötterna Privé och Lege… privat lag) en lag för de fattiga, och en för Jan Guillou.

2 kommentarer

  1. Schadenfreude « Harald Åberg said,

    […] slutet för Jan Guillou. Jag har tidigare påpekat att Janne driver sitt liv enligt parollen ”en lag för pöbeln och en lag för Jan Guillou”, men det verkar som om det också är ”en verklighet för pöbeln och en verklighet […]

  2. Jan Guillou: Återfallsförbrytare « Harald Åberg said,

    […] och bloggträsk… men när det inte är bekvämt för honom… då är lagen dum. Och dumma lagar får Jan Guillou bryta mot. Folket skall hålla sig på mattan, och herrarna skall få göra som de vill, för de har råd och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: