Ständigt denna debatt…

februari 13, 2009 at 12:55 e m (Kultur: Skriven, Mediakommentar) (, )

En lång och intressant litterär analys av sanningsförhållandena i Gömda presenteras av Martin Sandberg. Det är inte totalt ovidkommande läsning nu när Mia Eriksson talar ut i Aftonbladet. Speciellt intressant är uppgiften om att 128 sidor strukits mellan förstautgåvan och pocketutgåvan.

128 sidor har reviderats bort av Marklund mellan första och andra upplagan, vilket enligt Årheim ”kan tolkas som att Gömda från 1995 trots förordet inte var den ´sanna historien´ om den misshandlade och förföljda Mia”. Det som tagits bort är förutom pladdrig dialog också händelser, ”antalet inbrott, hot och misshandelstillfällen [har] skurits ner i antal, vilket däremot ökar Mias trovärdighet en smula. I orginalutgåvan finns ofta anledning för läsaren att ifrågasätta det genuina i Mias beteende, då hon trots mannens frekventa våldshandlingar mot dottern forfarande gör försök att lämna henne ensam i ´hans´ vård. Med tanke på att Marklund i förordet till pocketutgåvan presenterar Mia som en av de smartaste kvinnor hon mött kan dessa revisioner anses logiska” (Årheim 181).

Jag tycker hela den här affären börjar kännas olustig, Liza Marklunds och Mia Erikssons trovärdighet går ständigt mot absoluta botten, och med dem trovärdigheten (dessvärre) för misshandlade kvinnor i samhället. Det är inte en trovärdighet som bör ruckas på, men vad kan man göra, när ämnet är så tätt förknippat med lögn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: