Rapport från en sladdhärva

februari 16, 2009 at 7:35 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Mediakommentar) (, )

Jag, en kollega och en inhyrd konsult har byggt om vårt serverrum i helgen. Med femton timmars arbetsdagar sedan fredag är vi alla rätt så hålögda och slutkörda, och då skall man hjälpa medarbetarna att logga på den nya domänen och komma åt sina filer.

Inte en drömsits måste jag säga. Särskilt inte eftersom folk tycks vara oförmögna att förstå konceptet ”vi kan inte utlova någon som helst funktionalitet… eller Internet… före måndag kl 13” och står och gormar om att de behöver Internet NU NU NU! Du har blivit varnad i förväg, om du inte kan läsa dina mail när du kommer på morgonen är jag totalt ointresserad av att veta, jobba hemma istället.

Hela den här helgen har varit ett töcken och jag har totalt missat uppståndelsen kring Pirate Bay-rättegången, en fars i tre akter (Tingsrätt, Hovrätt och HD) som kommer vara överspelad innan den är slut. Som bäst kan upphovsrättsindustrin klämma åt tre privatpersoner och få dem skadeståndsskyldiga till något fantasibelopp grundat på löjeväckande hittepåberäkningar. Som sämst skapar man ett allt för begränsande prejudikat som förvandlar Google och Yahoo till kriminella. Hur som helst kommer Pirate Bays tracker att leva vidare i något land där upphovsrättsmaffian ännu inte kan komma åt den och när allt det här är över kan Torrents som Peer to Peer-teknik mycket väl vara inaktuellt.

Att komma åt fildelningen går inte att göra med demokratisk lag, det är befängt att tro en sån sak. De enda möjligheterna att stoppa fildelningen på juridisk väg innebär allt för stora övergrepp i det fria samhället.

Hur som helst, den som vill följa piraträttegången har bättre källor än mig just nu. Christian Engström livebloggar, Oscar Swartz rapporterar lite varstans och givetvis är även Rick Falkvinge på och håller oss uppdaterade.

Nu när Arbogarättegången verkar vara över för den här gången har även traditionella media tid att rapportera och lite sent om sider låter Expressen Karl Sigfrid berätta för oss om ACTA, en rättsäkerhetsmässig katastrof som utan förankring i ens den nominella EU-demokratin slussas igenom av tjänstemännen i Bryssel. Den som är bara en gnutta insatt har känt till ACTA i nära ett år och den som verkligen är intresserad kan säkerligen lägga på ytterligare tid på det påståendet.

Det lustiga är hur det här totala vansinnet tillåts fortgå, eller hur vanliga människor inte klarar av att se de oroväckande tendenserna. Oavsett vad man tycker om fildelning så har rättssamhället gått överstyr i händerna på tjänstvilliga politiker och tjänstemän som bara lyssnar på storindustrins lobbyister och skiter i medborgarna. Jag är ledsen, inte ens om fildelning verkligen kunde juridiskt och moralisk jämställas med stöld så skulle det kunna räknas som värre än vad som pågår i maktens korridorer och om priset för demokrati och frihet är att Per Gessle svälter ihjäl i en tvåa i rågsved är jag fullt beredd att betala det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: