Trial by mistrial

februari 17, 2009 at 3:04 e m (fildelning) (, , )

Piraträttegången fortsätter och följer försvarssidan gör man bäst på live.piratpartiet.se det verkar vara ohyggligt tråkigt att sitta igenom hela det gigantiska åtalet och alla infantiliserande förklaringar om hur epost fungerar rent typografiskt. Jag avundas inte de som sitter i rättsalen med uppgift att vara skärpta och på sitt bästa humör.

Inte bara upphovsrättsreformsaktivister intresserar sig för rättegången.
Man kan följa den minut för minut även hos Dagens Nyheter och SVD.

I skuggan av piratebayrättegången rycker IPRED fram ostoppbar och ointressant för de som borde oroa sig för medborgarnas rätt till integritet. ”Vi vill också tillsätta en integritetsombudsman.” säger socialdemokraternas Eva-Lena Jansson för att försvara partiets anslutande till det kanske mest odemokratiska lagförslaget någonsin… FRA gav i alla fall obegränsade integritetskränkande befogenheter till staten och inte till en bunt huliganer i dyra italienska skor. En integritetetsombudsman för att skydda folk från IPRED är som att ställa ut vaselinburkar till folk som riskerar att bli analfistade av skivbolagsmaffian. En vacker gest men likafullt naivt.

Noterar att Björn Ulvaeus tar bladet från munnen och ryter till:
Ska det vara så förbannat besvärligt att betala för sig?
Ja du Björn… det är något jag undrat länge också. Var kan jag betala för den här fantastiska tjänsten jag vill ha där musik och film levereras utan DRM, utan insinuanta påståenden om att jag är en tjuv och utan regionala begränsningar. Där musikutbudet är hela världens och inte bara det som Björn Ulvaeus och hans vänner i bolagsrummen tycker att jag ska lyssna på. Där ett stycke musik inte försvinner bara för att det råkar vara tre månader gammalt.
Om skivbolagen hade skapat den här tjänsten för länge sedan hade de ryckt undan mattan för fildelningsteknikerna. De flesta är villiga att betala för sig, bara det går. Men att betala samma pris för en skiva som MP3, fylld med DRM, som för ett faktiskt fysiskt exemplar och med regionala begränsningar på det globala Internet?

Björn Ulvaeus måste ju vara helt och totalt slut i det lilla artisthuvudet om han inte kan se var problemet ligger.

Annonser

10 kommentarer

 1. Filurifax said,

  Björn Ulveus använder ord som ”jävla”, för att förstärka sin ilska. Det är inte bara fult, utan väldigt otrevligt.

  Björn gör samma misstag som Monique Wadsten när de klumpar ihop alla upphovsmän till någon slags enhet som Björn och Monique företräder.

  Men som upphovsman till tusentals film-, musik- och andra konstverk måste jag säga att de har fel. Som upphovsman ser jag större potential i en oberoende och gratis distributionsmetod som Pirate Bay är, där jag kan nå miljoner kunder – än de sex stora bolagens monopolfabriker som täcker 80/90% av film- och musikdistributionen i världen.

  Deras villkor till upphovsmännen är värdelösa. Det är bättre för oss upphovsmän att distribuera själva via TPB och tjäna pengar utan stora mellanhänder.

  • aberg said,

   Filurifax, jag är övertygad om att fri distribution och minimering av overhead är den ekonomiska lösningen. Med en fungerade peer2peer-tjänst kan man ha en så otroligt mycket vidare mottagarkrets än vad något skivbolags eller förlags smala satsningar någonsin kan erbjuda. Metoden är bara att hitta sätt att slå mynt av det.
   I sammanhanget så köpte jag häromdagen första Girl Genius-albumet i paperback, trots att jag kan läsa varenda ruta däruti gratis på Internet. För det är skönt att ha det i ett fysiskt format. Musik och film borde kunna göra samma sak, det är mer en fråga om vilja att våga kasta loss från tryggheten hos storbolagen än om kundernas ”moral”.

 2. fredrik said,

  Tummen upp för dig harald =)

 3. walle said,

  Tjena, Internet är läckert. Hittade hit via DN som länkade till newsmill och Björn Ulvaeus och där fanns en kommentar från Harald :D

 4. GK said,

  Bra!

  Ett skäl att ladda ner är ju också att man slipper lägga en timme på att ta sig till en affär, där man måste leta efter det man ska ha och hoppas att det kanske finns, för att sedan släpa hem en massa förpackningar och plast.

  Det finns så sjukt många möjligheter att ta betalt av folk, och den fria marknaden brukar vara galet bra på att utnyttja dessa möjligheter. Varför ska man nu införa hinder och regler?

  Skivbranschen är offer för den fria marknadens smärtsammaste men hälsosammanste reningskur: den kreativa förstörelsen! De som tänker gammalt försvinner och de som förnyar sig vinner!

 5. Anders said,

  Word!

 6. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Att törsta ihjäl med fötterna i en källsjö said,

  […] är att det är nästan omöjligt att betala för det vi vill ha. Istället får vi betala för en blek ersättning för det vi suktar efter, vi får dessutom […]

 7. Dubbelmoral said,

  Klippt från DN.

  Ulvaeus får bygga i naturreservat

  Musikern och tidigare Abbamedlemmen Björn Ulvaeus får bygga sin studio och bostad i naturreservatet på ön Furillen öster om Gotland.

  Landshövdingen Marianne Samuelsson beslutade på fredagen att göra ett undantag från strandskyddsbestämmelserna.

  Marken ägs av entreprenören Johan Hellström som har ett servitutsavtal med den blivande köparen och husägaren Ulvaeus. Det är också Hellström som sökt strandskyddsdispens för att uppföra ”studiobyggnad och logement” på marken.

  Byggnadsnämnden i kommunen har tidigare gett klartecken till bygget, ett beslut som överklagades av Naturvårdsverket. Landshövdingen motiverar sitt beslut att avslå överklagandet med att det finns särskilda skäl att ge dispens från strandskyddet och hänvisar också till byggnadsnämndens beslut.

  Länsstyrelsens jurister anser att bygglovet ska upphävas. Enligt dem kommer Ulvaeus hus att ligga närmare stranden än andra byggnader på ön. De tycker inte heller att det finns några särskilda skäl till att ge undantag från strandskyddet.

  TT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: