Om fildelning vore stöld…

februari 19, 2009 at 10:48 f m (fildelning) (, , )

Även om fildelning verkligen juridiskt inte var upphovsrättsbrott istället för stöld så skulle den mesta fildelning inte kunna rubriceras som stöld.

Av den mycket enkla anledningen att vi har en gräns vid 800 kronor när det inte längre är stöld, det är snatteri… ett ringa bötesbrott  (eller vid upprepade grova förseelser fängelse upp till sex månader).

En CD-skiva kostar i butik mellan 100 och 200 kronor. Du kan vid varje enskilt tillfälle ladda ner fyra stycken CD-skivor utan att rubriceringen stöld (om den nu realistiskt skulle kunna användas) är applicerbar. Även om tusen personer laddar ner din torrent samtidigt så är det fortfarande tusen enskilda fall av snatteri som tusen personer skall spåras upp och smällas på fingrarna för. Ok, är vi klara nu? Har vi slagit den här hästen till hamburgersmet nu?

Fildelning är inte stöld, och även om det faktiskt vore stöld skulle det i de allra flesta fall inte vara stöld. Vi måste hitta ett annat sätt att diskutera fildelning och dess eventuella moraliska implikationer. Men hur som helst kan vi inte ha en facistisk polisstat för att hindra snatteri, särskilt inte en där du kan bli dömd för medhjälp till stöld för att du råkade jobba på byggfirman som satte upp hyllorna i kiosken där chokladkakan snattades, eller där SL kan hållas ansvariga för att de som snattar i pressbyrån på Odenplan åkte dit med tunnelbanan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: