Informationsutbyte får människan att växa

april 3, 2009 at 1:23 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Politik) (, , , )

Min vän, och trogne läsare/kommentator, Björn fick in en debattartikel på Newsmill under den omåttligt förpliktigande rubriken
Harvardforskare: Den nya lagen gör folk dummare

Det är välformulerat och intressant läsning, och man kan önska att Internets fiender läste och tog till sig av informationen. Men i väntan på att Ann-Marie Skarp ska skriva ut Björns text och lägga brevid morg0nkaffet på Jans frukostbricka så tycker jag att så många av mina läsare (och helst deras läsare) skall lyda mitt råd och låta sig berikas.

Låt mig citera:

Igår hände det som jag hoppades slippa få uppleva. Internettrafiken minskade med nästan 50% på en dag källa kommunikationen ströps, som om inte detta vore tillräckligt illa så skedde det dessutom under hurra-rop!

Själva poängen är att ett fritt meningsutbyte och delande av information är vad som får oss som civilisation att röra oss mot framtiden. Det är den kulturella allmäningen som legat bakom alla våra riktigt stora framsteg och förbättringar medan patent och copyrigth bara ämnar att låsa in den information som skapats genom att konkretisera den som en köp- och säljbar ekonomisk produkt.

Skillanden är dock att medan handel med varor får marknaden att växa tycks handeln med idéer endast få marknaden att krympa. Är det vad vi tror framtiden är, en allt mer snäv och inskränkt idémarknad där inget nytt får läggas till det redan tänkta.

Vad hände med ”Pigmaei gigantum humeris impositi plusquam ipsi gigantes vident”?

Idag skulle Newton vara inblandad i en bitter patentstrid med Leibniz och fått alla sina tillgångar frusna av bolaget som höll copyright på Descartes, Copernikus och Keplers samlade verk (men vägrade återutge dem).

När den västerländska civilisationen om en tio-tjugo år slutligen drar sin sista suck och ersätts av något mindre upphovsrättsfixerat så är det inte fildelarna som stått vid garrotten, utan jurister och upphovsrättsmäklare.

Jan Guillou är då förmodligen hädangången, men vi som lever får skörda frukterna av det som han, Liza Marklund och Johan Hakelius har sått. Tack för det.

Annonser

2 kommentarer

  1. Björn said,

    ”Idag skulle Newton vara inblandad i en bitter patentstrid med Leibniz och fått alla sina tillgångar frusna av bolaget som höll copyright på Descartes, Copernikus och Keplers samlade verk (men vägrade återutge dem).”

    Precis så hade det varit. För att hårddra det ännu mer: om ur-amöban hade haft copyright på sitt genom så hade vi fortfarande varit ur-amöbor, eller kanske möjligen nån encellig eukaryot.

  2. Josef Boberg said,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: