Pontén lägger lagen

april 7, 2009 at 7:14 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Mediakommentar)

Jag sa ju att jag tyckte Ponténs replikAndré Rickardsons kritik var lite gullig. Tänkte bara jag skulle peka på ett par av mina favoritpassusar:

André Rickardsson har helt fel i sak. Det är dessutom en osaklig debatteknik, att påstå att vi begår brott. Det är rena spekulationer han ägnar sig åt

Att påstå att någon ägnar sig åt ett betydligt grövre och mer moraliskt förkastligt brott än han verkligen gör är däremot saklig debatteknik.

Men trots anklagelserna om att Antipiratbyrån använder sig av brottsliga arbetsmetoder vill Henrik Pontén inte berätta närmare hur bevisinsamlingen gått till.

– Piraterna vill veta hur vi jobbar för att kunna undvika oss, därför vill vi inte berätta i detalj hur vi gör. Men vi gör inga olagligheter, säger Pontén…

Men snälla nån, har vi inte i den här debatten slagit fast att bevisbördan ligger hos den som vill bevisa sin oskuld. Att vägra redovisa sina metoder är ett uppenbart tecken på att man faktiskt begått dataintrång. Kom ihåg, den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta.

Det är ungefär som med polisen. De skulle aldrig berätta hur de bedriver spaning i förväg.

Tydligen är det inte bara lagen och skuldbegreppet som Pontén och hans hejdukar får hantera som de vill, nu är även tempus fritt byte. Jag är övertygad att om de talade om hur de kommit in på en privat FTP nu när de redan varit där så är det i efterhand, inte förväg.

Men vad vet väl jag, jag är inte lobbyjurist.

När så mycket kritik riktats mot just det här, finns det inte en poäng i att för trovärdighetens skull redogöra för era metoder?

– Det finns ett enklare sätt. Och det är att inte begå brottet. Gå till de lagliga sajterna istället, så slipper vi det här, säger Henrik Pontén.

Men Henrik, själva problemet är ju i stort att de lagliga sajterna inte finns och i den mån de har knytning till sinnevärlden så är produkterna de erbjuder undermånliga och överprissatta. Detta är särskilt sant när det gäller e-böcker.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: