Den gode, den onde och den copyrightskyddade…

april 14, 2009 at 1:06 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Kultur: Ljudlig, Mediakommentar, Politik) (, , )

Låt oss bara ponera för ett ögonblick, att copyright är till för att skydda artisternas rättigheter, att stora bolag inte skulle kunna få för sig att missbruka copyrightlagstiftningen eller suga ut pengar ur något de inte själva skapat. En vacker, utopisk värld där Henrik Pontén är god och Peter Danowsky inte är del i kanske den äckligaste komplott mot kreatitivet och skapande som mänskligheten någonsin skådat.

Dessvärre krossas alla sådana fantasier effektivt om man bara ägnar sig åt lite läsning.

Via V, Fildelning & Upphovsrätt hittar jag till en artikel av Ossi Carp i DN: ”Happy Birthday to You” – en kostsam historia, högintressant läsning. Copyrighten på den 116 år gamla sången Happy Birthday to You ägs som en följd av copyrightmäkleri av Time Warner och de bevakar den svartsjukt eftersom sången fortfarande inbringar cirka två miljoner dollar årligen.

För att skydda sitt ekonomiska intresse har man gjort klart att man via upphovsrättsorganisationen ASCAP bevakar så inga olicensierade uppföranden av Happy Birthday sker. Privatpersoner som sjunger hemma är tack och lov relativt trygga men en restaurangägare som inte har en deal med ASCAP kan åka dit om gästerna vid ett födelsedagskalas sjunger denna den engelskspåkiga världens vanligaste födelsedagssång. Vite: 100.000 USD och upp till ett års fängelse.

Inte bara resturanger ligger illa till, även ett flickscoutläger fick påhälsningar av Copyrightmånglarna. För copyrightskyddade sånger som sjungs på ett scoutläger representerar ju en sån enorm intäktsförlust för Time Warner.

Du kan läsa mer om detta vansinne även på unhappybirthday.com

Det är den här sortens samhälle Jan Guillou vill ha, där den heliga Copyrighten skyddas av omutliga och omedgörliga väktare. Det är ett sånt här samhälle vi får om vi, som Liza Marklund vill, slår vakt om Piratförlagets rätt att tjäna pengar på Annika Bengtzon och Glömda-fablerna långt efter hennes död. Det är i ett sånt här samhälle där Carina Rydberg vässar tänder på samma vargar som hotar flickscouter med juridiska åtgärder om de inte betalar eller håller tyst.

Det är därför Piratpartiet vill ändra på upphovsrättslagstiftningen. Det är därför vi alla måste debattera en reformerad upphovsrätt och det är därför du måste rösta på Piratpartiet den sjunde juni.

De här tokstollerierna har fått pågå länge nog nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: