Allvarligt talat

april 23, 2009 at 8:15 f m (fildelning, Kultur: Övergripande, Politik) (, , , )

Det är ju faktiskt ganska poänglöst att tala om moral i fildelningsfrågan. Dels för att man inte kan väga omoralen i upphovsrättsbrott mot omoralen i ett facistiskt system och dels för att upphovsrättens försvarare i sig är så uppenbart omoraliska. Väktarna som säger åt oss att hålla  oss till lagen och moralen är män och kvinnor som själva fildelar, som trakasserar studenter och försöker påverka vittnen, som tycker det är okej att bryta mot lagen om man är rik, som tycker det är okej att filmbolag köper poliser under pågående utredning, som förhåller sig till sanningen som om den vore vad som passar dem för stunden och som inte på något sätt känner att jäv är ett begrepp som rör dem.

Moral är högeligen ointressant i det här sammanhanget, eftersom vi uppenbarligen kan ägna oss åt att kasta skit på varandra hur länge som helst.

Det finns dock en sak som är både graverande och allvarlig. Jäv.

Jag har inte bedömt att jag är jävig i det här fallet” säger Tomas Norström, domare i Stockholms Tingsrätt och dessutom du och bror med upphovsrättsadvokaterna Monique Wadstedt, Peter Danowsky och Henrik Pontén som Norström umgås med på fritiden i Svenska föreningen för upphovsrätt.

Jag är ledsen Tomas, men det är helt uppenbart så att du inte är förmögen att göra jävsbedömningar. För att citera SR:s artikel:

Men det spelar ingen roll vad domaren själv tycker. Det menar Eric Bylander, lektor i processrätt vid handelshögskolan i Göteborg.

– Oavsett vilken inställning domaren har kan det här se illa ut. I ett högprofilmål som det här kan det förvåna mig att man inte har varit försiktigare, säger han.

Man har inte varit försiktigare i det här fallet eftersom man förutsätter att vi inte bryr oss. Röstboskapen skall hålla tyst och i skinnet medan politiker och storbolag klipper ullen av oss som de finner godtyckligt. Så här ska det inte funka i en demokrati och det är dags att visa dem det.

Oavsett politisk övertygelse är det dags att sända en tydlig markering, låt oss skicka piratpartister till Bryssel sjunde juni så att allianserna här hemma blir oroliga inför nästa val och börjar tänka på oss som folket som valt dem istället för som ”sitt folk”.

Givetvis är jag inte ensam om att tycka till om det här:

Rick Falkvinge är förbannad.
Opassande tycker det ser bra märkligt ut.
Förre chefsåklagare Sven-Erik Alhem skriver på Newsmill.
Svenskan, Aftonbladet och Sydsvenskan har artiklar.

Nåja… för att avsluta med en god nyhet:
Unni Drougge är förmodligen fildelningssveriges mest älskade författare just nu. Jag kan inte nog säga hur bra jag tycker det är att en rätt så profilstark författare sluter upp på att testa nya distributions- och betalningsmodeller. Jag hoppas verkligen att hon får stor framgång. Var inte snål, även om du inte vill ha boken själv så kan du pynta upp lite stålar via PayPal till unnidrougge@unnidrougge.com. Låt oss visa att den här modellen håller.

Edit: Jag skickade en hundring till Unni på ren princip, hoppas fler gör det så att det här blir det lönsammaste draget i hennes författarkarriär. Men det verkar som om Pirate Bay är helt sänkt, vilket jag trodde var en ren omöjlighet faktiskt. Har Unni Drougge lyckats där Carina Rydberg misslyckats?

Annonser

3 kommentarer

 1. Tor said,

  Du kanske kan lägga det här till listan:
  http://www.techdirt.com/articles/20090420/0355164565.shtml

  • aberg said,

   Mmmmmmmoral…

   Det är den sortens människor som förväntas ha så hög moralisk resning att de inte kommer missbruka de extraordinära befogenheter de fått av riksdagen.

 2. Magnus said,

  Det är i vilket fall inte en moralisk fråga. Det är en fråga om folkets vilja och ekonomiska sanningar.
  Folket vill ha lagar som uppmuntrar skapande, men bara om det som skapas kommer dem tillgodo.
  Den ekonomiska sanningen är att där ingen resursallokering behövs skall ingen resursallokering finnas. När ett verk är skapat och offentliggjort är tillgången oändlig.
  Den som vill ha betalt för att skapa verk får anpassa sig. Se till att ta betalt i förskott.
  Vad är folk beredda att ge för ditt nästa verk? Fråga dig det Paul McCartney!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: