Fredrik Strage tar bladet från munnen

april 24, 2009 at 9:55 e m (fildelning, Kultur: Övergripande, Mediakommentar) (, , )

Den närapå alltid lika lysande Fredrik Strage skriver om fildelning. Han ironiserar över bristande kvalitetsmedvetenhet hos artister och föreslår att ladda ner filer multipla gånger för att snuva artisterna på än mer pengar enligt principen en nedladdning lika med en stulen skiva.

Mitt favoritstycke är nog ändå detta:

”Det så kallade svenska musikundret som fanns på 90-talet och början på 2000-talet är tyvärr ett minne blott”, skrev artisterna. Och vad är väl de senaste årens svenska indiepop, electro och metal, som hyllas över hela västvärlden, jämfört med Jill Johnsons country och Joey Tempests solo­skivor?

Tipstack till fildelningssveriges nya idol Unni Drougge, som också publicerar ett öppet brev till Jan Guillou från någon som heter Hans. Det enda som retar mig med den texten är att Hans förekommer mitt tänkta brev till Ann-Marie Skarp där jag planerade be Piratförlaget att ta de Guillou-böcker jag inte längre vill förknippas med (eller tynga andra med) för slutförvaring. Nu kan jag ju inte publicera den texten utan att framstå som en andra klassen härmapa.

Unni drog för övrigt på kort tid in tre gånger så mycket pengar som det hade kostat henne att producera sin ljudbok (den hon lade upp för fri nedladdning) vilket får sägas vara imponerande eftersom den stereotype piraten knappast är en Drougge-läsare. Dessutom vet vi ju alla hur svårt det är att betala för sig, om inte någon slänger upp ett PayPal-konto då förstås ;)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: