Fildelarskam på torra land

april 27, 2009 at 6:22 e m (fildelning, Mediakommentar, Politik) (, )

Allvarligt talat. Ibland känns det lite pinsamt vilka människor man hamnar på samma sid som.

Visst, Henrik Pontén, Peter Danowsky, Liza Marklund och Jan Guillou satte medvetet ribban jävligt lågt när de började fara ut med osanningar om stöld. Det är frustrerande att kämpa mot en månghövdad hydra som tycks äga rättssystemet. Visst kan man bli lite arg ibland…

Men det finns ingen ursäkt för att spela upphovsrättslobbyn i händerna genom att bete sig som omogna småungar.

Personligen finner jag det anmärkningsvärt, varje gång en politisk rörelse i ett trängt läge tvingas möta sin extremaste medsympatisörer, hur sällan man får ett rejält avståndstagande. Eller ens ett erkännande att det skett.

Visst, att mordhota Pontén är knappast lika allvarligt som Göteborgskravallerna (som ju rätt effektivt dödade Attac) men ändå, vi har en bra sak på gång här. Vi har en chans att framstå som the good guys på grund av motståndarsidans oerhörd nonchalans och brist på respekt för rättsamhället. Låt oss inte spela bort den genom att associeras med stenkastare och folk med lika bristande hyffs som upphovsrättslobbyn.

Vi behöver inte låtsas om det här nämnvärt, men jag tycker ändå att någon borde bara skicka ett mail till expressen och säga att sånt här är inget Piratpartiet ställer sig bakom och sen kan vi fortsätta att ägna det här sidospåret den uppmärksamhet det förtjänar, så gott som ingen alls.

Annonser

5 kommentarer

 1. Anonym fegis said,

  Inte lite pinsamt. Rejält pinsamt.

  Tyvärr handlar det nog om folk med för mycket tid och för lite insikt om vad deras framfart leder till två steg framåt, när hoten är framförda och webplatserna (jag antar att det handlar om samma folk här) har återhämtat sig efter belastningsattackerna.

  Peter Sunde, Piratbyrån och Piratpartiet har rent tekniskt inget ansvar för de vildhjärnor som sabbar för oss andra, och det kan kännas som en prestigeförlust att ”dansa efter APBs pipa” om de går ut och tar avstånd från hot och attacker efter att APB sagt att det är förvånande att de håller tyst, men varför inte hänvisa till att hot och trakasserier redan har tagits avstånd från (redan under rättegången, och i den förra storkarusellen, http://blog.brokep.com/2009/02/19/were-winning-stop-hacking-plz/ (jag tycker mig minnas att Piratpartiet gick ut med någon halvofficiell vädjan om besinning för något år sedan eller så, men hittar det inte nu)) , och att de inblandades inställning till företeelsen inte har ändrats, så kan man ”förekomma” APB.

  Men det kanske är för mycket prestige i det, på olika håll. Och nötterna som hotar och attackerar kommer inte att bry sig ett spår.

  • aberg said,

   @Anonym fegis: Du har rätt att Piratpartiet saknar ansvar för vildhjärnorna, men att tro att det frigör en från risken att associeras med dem om man inte tydligt tar avstånd är att göra samma misstag som Attac och Vänstern gjorde under göteborgskravallerna. Att ta moralisk ”higher ground” i konflikten med APB genom att slå fast att man inte använder sig av hot och olagligheter för att få folk att göra som man vill kan ju knappast ara att dansa efter APB:s pipa, det är ju bara att visa på ett moraliskt överläge.

 2. Janne said,

  Skulle inte förvåna mig om de ligger bakom annonserna själva, bara för att bättra på sin egen image och för att få motståndarna att verka som bad guys…

  Har inga illusioner kvar om dessa människor…

  • aberg said,

   @Janne: Det skulle väl förvisso inte vara så där helt överraskande, så många fula knep som redan varit i omlopp från upphovsrättsfolkets sida, men det är ju inte desto mindre ännu mer en anledning till att ta avstånd från det.

 3. Jag vill egentligen bara glömma Dick Harrison « Harald Åberg said,

  […] meningsmotståndare trots att ingen vettig pirat eller fildelarkramare vill kännas vid dem. Dock, eftersom jag redan sagt mitt i den här frågan tänkte jag bara ignorera det hela. Ett par saker låg dock och pockade i bakhuvudet… är det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: