En fråga om juridisk praxis och om upphovsrättens vara

april 30, 2009 at 10:07 e m (fildelning)

Nu vet jag att det här är gamla nyheter och så, men frågan kvarstår. Kan det verkligen vara god juridisk praxis att utse en domare i ett civilrättsligt skiljemål som beslutat om tillstånd till en razzia hos den ena parten i målet?

Jag är inte en ältare, men det känns som om jag behöver älta den här frågan tills dess att den trandencerat piratbloggarna och sipprat in i media.

Har Sverige verkligen så ont om IT- och upphovsrättskunniga rådmän att Tomas Norström var den ende som stod till buds? Betyder det att han kommer att presidera över hovrättsförhandlingarna också? Eller är det bara att jag har missat något och det är så här det går till? Om en domare har beslutat om en intrångsundersökning så är det ju bäst om han fullföljer hela förloppet och ser till att någon blir fälld, det blir mer kostnadseffektivt på det viset.

Jag kan inte förstå varför ordet rättsäkerhet finns med i svenska språket, vi verkar ju inte kunna hantera konceptet.

Jag skulle ju gärna hoppas på att Media kommer till rättsamhällets och demokratins försvar, men om man läser fackorganet så blir man ju varse att många i branchen lider av den rätt så oklädsamma åkomman ”min plånbok först”.

Det går bra att stå upp för integritet, brevhemlighet och rättsäkerhet så länge inte det är upphovsrätten som har kränkts, för den är helig för journalister. Trots att få yrkesgrupper kohandlar med sin upphovsrätt och säljer av rättigheterna till publicering av sina verk så bredvilligt som journalister, en grupp upphovsrättshavare som fildelas ytterligt sällan för övrigt. (Den tidning jag hittade som hade flest torrents till sitt namn var Aftonbladet… men jag är osäker på om Aftonbladet-ljuger.pdf verkligen är ett upphovsrättsligt intrång i just deras immaterial.

Visst, man kan tänka sig att journalistfacket gärna försvarar upphovsrätten på princip, för om den urholkas så försvinner även incitamentet för arbetsgivarna att ersätta sina anställda för det material de producerar. Men problemet är att det är just allt detta schakrande med upphovsrätten som mediabolagen (och journalisterna) ägnar sig åt som har urholkat den. Upphovsrätten är inte längre knuten till en kreatör, utan till högstbjudande och gärna för ”eternity plus one day”. Det är inte en upphovsrätt värd att respektera, det är inte pengar som går till kreatörer, så varför skall vi bry oss om den?

Om vi inte reformerar upphovsrätten, och journalistfacket får gärna börja nysta i det uppdraget, kommer den att dö. Likt en av de där stackars hundarna som avlats så hårt att de inte längre kan andas kvävs upphovsrätten av just de personer som försöker avla den att med varje generation bättre passa deras syften.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: