Det är så synd om kreatöööörerna…

maj 7, 2009 at 6:06 f m (Uncategorized)

Okej, handuppräckning:

Vilka tycker att upphovsrättsbranchen har någon som helst trovärdighet?

Det är bara att titta på de här två rapporterna:

Expressen: Musiker tjänar mer än någonsin
SvD: Musik har aldrig lönat sig bättre

Second Opinion: Fel om försäljningsras för DVD-filmer

Artisterna: ”Det är så syyynd om oss. Vår publik stjääääl aaallt vi göööör!”

Stefan Lagrell på SAMI anser dock fortfarande att fildelning är tjuvnad:
”Den summa vi inkasserar är förhållandevis liten i jämförelse med vad skivförsäljningen varit historiskt sett, så tyvärr är det inte lösningen”
Till det kan man bara säga, tough luck, det är så här kakan ser ut och det är inte någon annans ansvar att göra den större.

2 kommentarer

 1. Jarno said,

  Länken som skall gå till SvD går till expressen. Här har du rätt url:
  http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2848569.svd

  Jag förstår inte kalabaliken kring minskad skivförsäljning när det är så tydligt att musiker tjänar mer pengar på annat så som livedvd, konserter, merch eller som i SvD-artikeln STIM.

  ”Den summa vi inkasserar är förhållandevis liten i jämförelse med vad skivförsäljningen varit historiskt sett, så tyvärr är det inte lösningen, säger Stefan Lagrell. ”

  Man blir förbannad för mindre. Bara för att en produkt som historiskt sett varit framgångsrik betyder inte det att den alltid kommer att vara det när den tekniska utvecklingen tar fart. En stor del människor är helt enkelt inte intresserade av att ha den fysiska produkten längre. Titta bara i alla dessa inredningstidningar, hur ofta porträtterar de stora skivsamlingar? Oftast är det istället bibliotek och stora boksamlingar som syns. Detta eftersom boken fortfarande är attraktiv som fysisk produkt för det stora flertalet människor.

  • aberg said,

   Ah, tack. Jag bommade visst i klipp och klistra-momentet.

   Jag håller med om att det är provocerande hur upphovsrättssidan hela tiden tycks förutsätta en oändlig tillväxt. De har haft sina gyllene år, nu får de konsolidera om de vill klara sig. Kulturen som sådan behöver vi inte oroa oss för nämnvärt, den kommer fortsätta produceras av de som inte bryr sig om pengar. I och med att produktionsleden demokratiseras (för att tala med Chris Anderson) kommer produktionen av den mesta kulturen att gå upp i sådana mängder att det fortfarande går att hitta gott om kvalitet och den som är tillräckligt bra för att få tillräckligt stor spridning kommer även i fortsättningen kunna säga upp sig från sitt brödjobb för att livnära sig på sin konst.
   De kanske blir fler till och med, eftersom de pengar populasen väljer att spendera på kultur blir bättre spridda… och i det ljuset, vem bryr sig om Per Gessle inte kan köpa mer konst och veteranbilar eller om Metallica inte kan flyga till varje konsert i separata privata jetplan. Jag ser hellre att deras pengar delas ut över tio kanske tjugo nya spännande band.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: