Skam här, torra land där… det är bara att börja promenera

maj 31, 2009 at 8:47 f m (fildelning, Mediakommentar) ()

Via Opassande (som vanligt) kom jag in på Baywatchers post om en intressant oegentlighet i Pirate Bay-domen. Ja… en till med andra ord, fast med en dommare som sitter i knät på huvudmännen under samkvämsliknande former så är det väl inte helt överraskande.

För att sammanfatta, det var som ni alla kanske minns rätt tidigt i rättegången som Åklagare Håkan Roswall kapade bort en del av åtalet, något Bloggsverige var snabba med att uppmärksamma. Tillåt mig citera:

Målet kommer bara att gälla tillgängliggörandet av den ursprungliga torrenten, själva publiceringen av den på Pirate Bays hemsida. Det tillgängliggörande som sker samtidigt med nedladdningarna omfattas inte längre av åtalet.

Det häcklades lite för att Roswall trodde så lite på sitt material att han var tvungen att hyfsa i rätten. Men det spelade mindre roll för utgången av rättegången skulle det sedan visa sig.

Baywatcher, som orkat läsa domen ordentligt uppmärksammar oss på sidan 56:

Åklagarens gärningspåståenden omfattar både ursprungsseederns och efterföljande fildelares tillgängliggöranden av i åtalet aktuella filer

Så vi har två scenarion här. Antingen har domstolen inte lyssnat, eller så har den haft sin dom färdigskriven utifrån åklagare Roswalls orginalframställan. Det andra scenariet är så absurt att jag väljer att (vad jag sett hittils till trots) tro att det är sånt man fantiserar om medan man klär sig i full kostym av Aluminiumfolie för att skydda sig mot Merglors onda hjärnstrålar.

Problemet är bara att alternativ ett inte är direkt lockande heller. Här sitter alltså nåra av Sveriges främsta rådmän i frågan upphovsrättsbrottslighet, i kanske det mest viktiga principmålet det här årtiondet, och sover!

Ta och läs Baywatchers post, den är väl värd att lägga lite tid på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: