Det är inte alltid det blir rätt med upphov

juni 12, 2009 at 1:40 e m (Kultur: Skriven, Mediakommentar) (, , )

Nationaldemokraterna säljer Astrid Lindgren på sin webbshop. ”ännu fler ska få ta del av den nationella litteraturen och stoltheten över vårt folk och fädernesland” tycker de visst. (Aftonbladet, Expressen)

De må vara hur det vill med den saken. Astrids efterlevande, som ju har rätten att stämma skiten ur folk som laddar ner henns böcker ända fram till 2072, tycker att Nationaldemokraterna är dumma och står för saker som Astrid själv aldrig hade accepterat.

Ändå har de på två år inte kunnat stoppa den här verksamheten.

Det är nämligen här upphovsrätten visar hur kollapsad den är. Den ekonomiska upphovsrätten är  välförsvarad av rättskaffens män som Henrik Pontén och Tomas Norström. Den idéella upphovsrätten har ett svagare skydd, så länge du betalar din licensavgift och inte förvränger originalmaterialet kan du sälja det i vilket sammanhang du vill.

Ulf Lundell kunde gå ut i pressen och tycka det var piss att Sverigedemokraterna spelade ”Öppna landskap” men då SD betalade till STIM, var det inte mycket mer än just gråta i pressen (och hota med en stämning som inte hade klarat sig i domstol) att göra för Uffe.

Jag kan tänka mig att SD slutade spela Öppna landskap ändå, eftersom en ”riktig svensk patriot” inte grinar ut i media för minsta oförrätt. ;) Hur som helst är ju Bellman skyddslös och vad är väl nationellare än män som hockeyskrålar ”Märk hur vår skugga”…

Jag ser gärna en fungerande idéell upphovsrätt, men med de sängkamrater som upphovsrätten för närvarande har är den svår att försvara. Bonniers och Piratförlaget kommer att krama ihjäl hela paketet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: