Pirater är bara underbetjänade kunder

juli 29, 2009 at 8:17 f m (fildelning, Kultur: Spel, The Great Copyright Debate of '09) (, , )

Jag snubblade över den här artikeln (tipstack till M) och måste säga att han har till stora delar rätt.

Spelutvecklaren Valve, som också via portalen Steam är digital distributör av spel, upptäckte att när de började synkronisera spelsläppen över hela världen så minskade piratkopieringen av deras spel drastiskt i piratkopieringens förlovade land Ryssland.

”We take all of our games day-and-date to Russia,” Holtman says of Valve. ”The reason people pirated things in Russia,” he explains, ”is because Russians are reading magazines and watching television — they say ‘Man, I want to play that game so bad,’ but the publishers respond ‘you can play that game in six months…maybe.’ ”

”We found that our piracy rates dropped off significantly,” Holtman says, explaining that Valve makes sure their games are on the shelves in Moscow and St. Petersberg, in Russian, when they release it to North America and Western Europe.

Jag vet inte hur många gånger jag har försökt förklara det här för folk, men ingen lyssnar. Kanske nu när en riktig upphovsrättsinnehavare säger det så har det en chans att gå fram. Det går att konkurera med gratis, du måste bara se till att ha en attraktivare produkt. Regionalisering och kartellbildning mot privatimport är vad som håller på att döda underhållningsindustrin, inte brist på betalningsvilja.

Om HBO och Fox sålde sina TV-serier i HD-format direkt över nätet, globalt, för kanske tio kronor avsnittet skulle de flesta inte orka leta på Pirate Bay. De skulle kunna samarbeta med den enorma subtitle-communityn för att få undertexter på världens alla språk och erbjuda högt rankade översättare en liten ersättning per nedladdad subtitle-fil.

Visst, traditionell matnings-TV skulle kanske börja förtvina när ingen längre orkade vänta på att inköparna skulle fatta vad som är hett och tablåläggarna skulle hitta en timeslot att lägga det på. Men vem saknar att sitta bunden exakt klockan åtta varje tisdag? Med femton minuter själsmördande reklam strategiskt inplacerat.

Visst, branchmässorna skulle kanske förtvina, men som konsument… bryr du dig?

5 kommentarer

 1. Bjorn said,

  ”Pirater är bara underbetjänade kunder” – precis så är det. Huvudet på spiken!

  • aberg said,

   Jag kan givetvis inte svara för alla, men jag tror benhårt på att många är som mig. Betalningsviljan finns där, bara någon hittar ett bra sätt att lura av oss våra pengar.

 2. Kicki said,

  Håller helt med om att det skulle finnas mycket att hämta om storföretagen kunde tänka om kring hur de ska tjäna pengar – vi vill betala! Skulle gladeligen betala 25 spänn för ett rykande hett avsnitt av en amerikansk dramaserie.
  Men jag kan inte komma ifrån att företagen – hur korkade de än är – måste ha rätt att göra som de vill med sina produkter. Om de vill fortsätta att backa sig in i framtiden genom att hålla fast vid system som tidigare betalat sig, kommer det att straffa sig….och deras aktieägare borde ifrågasätta det.

  • aberg said,

   Visst, du har mycket riktigt en poäng där, men ponera att det som händer just nu är hur bakåtsträvande straffar sig. Genom att vilja behålla kontrollen till varje pris har man förlorat den helt.(vilket naturligtvis visar sig i balansräkningarna… eller borde, om det inte var för den lilla pinsamma detaljen att de flesta oberoende studier som gjorts visar att intäkterna fortfarande ökar i många av de brancher som hävdar sig vara svårast ansatta av fildelare)

   Jag tror att man ibland kommer till den sortens vägskäl där man helt enkelt bara måste våga, annars blir det försent.

 3. If you love something let it go « Harald Åberg said,

  […] Debate of '09, fildelning) Kicki berör en viktig sak i kommentarerna till min post om pirater som underbetjänade kunder. företagen – hur korkade de än är – måste ha rätt att göra som de vill med sina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: