If you love something let it go

augusti 4, 2009 at 8:42 f m (fildelning, The Great Copyright Debate of '09)

Kicki berör en viktig sak i kommentarerna till min post om pirater som underbetjänade kunder.

företagen – hur korkade de än är – måste ha rätt att göra som de vill med sina produkter. Om de vill fortsätta att backa sig in i framtiden genom att hålla fast vid system som tidigare betalat sig, kommer det att straffa sig….och deras aktieägare borde ifrågasätta det.

Problemet är bara att det digitala samhället till sin natur innebär vissa tidigare oförutsedda konsekvenser. Förr om åren kunde du spela in en skiva folk ville ha för sedan bara sälja den till vänsterhänta och med undantag för en del langning och home-tapeing så var det bara vänsterhänta som hade skivan. Eftersom distributionsleden låg under din kontroll hade du full rätt att bestämma över hur ditt material nådde allmänheten.

I och med digital distrubution och den väldigt oregerliga natur som råder på Internet så har ingen längre kontroll över distributionsvägarna. Så fort en enda vänsterhänt gör uppror, digitaliserar skivan och lägger upp den på Internet så är det anarki som gäller.

Det går inte att hålla tillbaka en lavin, det bästa du kan göra är att simma längs dess färdriktning. Om företagen vill ha kontroll över distributionen så måste de själva ligga i framkanten. Den enda kontroll som finns tillgänglig är att avsäga sig kontrollen och lita till den osynliga kroken. Gårdagens hit-ekonomi kan inte överleva så räddningen måste bli att vara med och skapa morgondagens affärsmodell.

Visst, det finns en annan väg att gå, jag ska inte sticka under stol med det, men det totalitära nätet som Liza Marklund och Monique Wadstedt så hett längtar efter är en både kortsiktigt och katastrofal lösning och kommer att föda motstånd som Piratpartiet och anonymiseringsrörelsen. Det är inte en kamp det gamla systemet kan vinna utan övervåld och därför inte en kamp som bör utkämpas.

Edit: Bloggen Bent rapporterar att upphovsrättsindustrin har en annan åsikt om hur det ska gå till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: