Vad är väl 70 år efter döden, vänner emellan

augusti 4, 2009 at 3:03 e m (The Great Copyright Debate of '09) (, )

Jag har för mig att jag redan tidigare konstaterat (på annan plats verkar det som) att när man är på samma sida som Jan Myrdal är det dags att revidera sin ståndpunkt, men precis som den gången så är det sveriges knarrigaste gammelsocialist och motvalls-kärring skriver rätt vettigt.

När fan blir gammal och så vidare.

70 år efter döden är en helt orimlig upphovsrätt. Dessutom kan den, som Myrdal pekar på, leda till att arvingarna gör rent ut sagt horribla saker med viktig litteraturkanon.

Vi kan inte ha ett sånt här vanvettigt system och man kan inte med gott samvete försvara det.

Annonser

2 kommentarer

 1. Tor said,

  Om upphovsrättens syfte är att vara till nytta för allmänheten och inte bara för särintressen är det enda riktiga att använda en fix skyddstid från och med publiceringsdatumet. Med en normal livslängd får en ung upphovsmans verk då en skyddstid på 130 år (jag räknar med ytterligare 60 levnadsår + 70 års skydd efter döden). Eller med andra ord: skyddet går ut när den unge upphovsmannen fyller 150 år. Detta är den verkliga skyddstid vi borde diskutera.

  • aberg said,

   Jag tar ditt inlägg som en möjlighet att associera fritt inför en framtida bloggpost:
   Håller med om att man bör se till den verkliga skyddstiden när man diskuterar upphovsrätt.

   Jag inser att det är rätt kontroversiellt att föreslå en ekonomisk upphovsrätt som tar slut före upphovsmannen, men skulle ändå gärna se att det slutade i den änden.
   Att gå ned till livstid vore dock ett steg i rätt riktning. Med en Stieg Larsson-klausul för upphovsmän som dör innan deras skyddstid tagit slut, så klart.

   Som jag sagt tidigare: Om man betraktar arbetet bakom ett upphovsrättskyddat verk som en investering så framstår de förväntade avkastningstiderna som rätt barocka.

   Fast kanske bör vi lägga definitionen rätt, upphovsrätten bör syfta till att ge ensamrätt till att tjäna pengar på ett verk. Det är inget som hindrar dig från att fortsätta tjäna pengar på ett verk där din upphovsrätt gått ut, du behöver förhoppningsvis bara anpassa din affärsmodell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: