Pluttify

augusti 18, 2009 at 11:50 f m (fildelning, Mediakommentar, Spotify)

Det är en jävla massa snack om Spotify nu.

Först kom Computer Swedens avslöjande om att de fem stora skivbolagen fick köpa billiga aktier i företaget, aktier som idag är värda en hiskelig massa pengar då Spotify är värderat till nära två miljarder kronor.

Sen kom Magnus Ugglas vredesutbrott då han tyckte han fick för dåligt betalt från Spotify, medan hans skivbolag skodde sig… Vän av ordning undrar om Magnus Uggla med 41 år som musiker och 34 år som utgiven på skiva har tagit till nu att inse att skivbolag inte är välgörenhetsinstitutioner som hjälper artister att tjäna pengar. Reality check Magnus, skivbolagen har aldrig varit dina vänner, som bäst var de ett nödvändigt ont och idag är de på god väg att mista även det argumentet för sin existens.

Sen kom en rad av mer eller mindre begåvade människor som hade åsikter. Till mina favoriter hör Emanuel Karlsten på tidningen Dagen som gjorde den egentligen enda relevanta jämförelsen i sammanhanget. Vad får du från STIM (som Uggla aldrig klagat på) och vad får du från Spotify?

Jardenberg.se har tittat på hur 99 kronor blir en femma. En intressant insikt i hur våra Spotifypengar fördelas och ett tecken på att skivbolagen gillar att skära upp kakan i tunna bitar till dem som glatt har offrat sin streetcred för att beskydda bossarna.

Kal Ström från Dagensskiva.com benar ut olika nivåer av rättigheter för läsaren, ger ett utmärkt perspektiv för den som är intresserad.

Det ingen tycks beröra är dock det faktum att aktier värderade till två miljarder i ett företag som gick med 32 miljoner i förlust förra året är ren spekulation. Om Sony skulle sälja sina procent i Spotify skulle de inte få några 112 miljoner (eller vad det nu räknats ut att de hade tjänat) för dem. För ett företag som inte har någora intäkter är bara en tulpanlök. Något journalistsverige, om ingen annan, borde ha lärt sig vid det här laget. Som Hasse Breitholtz säger i den där aftonbladetartikeln: ”… jag tror köpet gjordes för att få en insyn och inte för en finansiell inkomst”

En insyn i Spotify mot tillgång till musikkatalogen är inte bara en rimlig deal, det är också en troligare deal än tulpanmiljoner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: