Svensk filmindustri måste upphöra

september 21, 2009 at 1:40 e m (Kultur: Rörlig, Mediakommentar) ()

Jag är så djuriskt trött på svensk film. Alla skådespelare låter som om de stod på Elverket och gjorde något av Harold Pinter, vilket gör att det blir svårt att uppfatta svensk film som något annat än lite kackigare teater. Dessutom tycks det faktum att Sverige består av distinkt olika regioner ha gått SF helt förbi. I Läckbergs Visby så väl som Wallanders Ystad tycks alla från torghandlare till polischefer tala med en allmänt Stockholmsk dialekt.

Visst, det behöver inte vara så grov dialekt att man behöver textremsa, men det vore skönt om man kunde inbilla sig att det var inspelat på plats och inte i en hemlig soundstage i Värtahamnen.

Fast löjligast av alla filmfuckups just nu måste nog detta vara:
Blev dubbad i hemlighet

Det finns två korrekta förfaranden när man gör en film:

1) Om rollen explicit kräver en Stockholmare så hyr du in en Stockholmare att göra rollen.

2) Om den enda skådespelare som matchar de övriga behoven är en skåning så skickar du honom till en talpedagog tills han kan leverera någorlunda trovärdig stockholmska, eller så hyr du en något sämre stockholmare (eller för den delen en örebroare som kan leverera någorlunda trovärdig stockholmska).

Filmmakare i Sverige tycks glömma bort att film är ett audiellt medium såväl som ett visuellt. Det är generalfel att glömma bort. Om bild och ljud inte samverkar för att leverera en trovärdig upplevelse så kan man lika gärna låta bli att göra film. Eller göra film på något sånt där hittepåspråk som vi svenskar inte klarar av att höra äktheten i, som norska, danska eller !Xhosa.

Jag är så oerhört trött på filmer där en familj består av Skånska mamman, Örebroska pappan tolvåriga Lulebon och lilla knyttet från Falun. Särskilt när manus förväntar sig att jag ska tro de bor i Göteborg.

Och om det var för att de inte kunde flyga upp skådespelaren för att göra en överdubbning… fixa bättre direktljud. Överdubbningar i Sverige låter ännu mer som teater än det lilla eventuella direktljud vi får. Är det arvet efter Olle Hellbom eller?

Annonser

2 kommentarer

  1. Pelle said,

    Knasiga Stockholmare som är sura för att de bor i fel ände av landet och som inte har insett att världen är inte platt samt talar som en trasig gummianka.BIG :)

    Pelle

  2. Kånkelberry4ever said,

    Pelle, pelle, Wallander kommer med bååten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: