En fråga om branding

november 16, 2009 at 10:40 e m (Först upp mot väggen, fildelning, Mediakommentar) (, )

Pirate Bays skepp är kapat, rapporterar skadeglada medier. Och visst finns det något ganska så komiskt i det faktum att upphovsrättens främsta motståndare plötsligt befinner sig i en sits där deras immaterialrätt kränks. I alla fall om det nu vore så. Men givetvis är det som Joshen säger, det är en milsvid skillnad mellan att bryta mot copyright för att tillgängliggöra något utan vinstsyfte och att ta något som legat i public domain och registrera det som ett varumärke för att tjäna pengar på det.

Man kan ju givetvis undra varför ingen annan form av varumärkesskyddning gjordes. Bara för att man inte gillar Copyright så behöver man ju inte lämna sin immateria vind för våg. Du kan hävda din Copyleft istället, eller någon av Creative Commons alla licensalternativ. Givetvis kände Pirate Bay-grundarna till dessa, så varför valde de att avstå helt? Tänkte de sig att det inte skulle behövas? Eller finns det grundläggande ideologiska skäl som vi betraktare nu tvingas lära oss förstå?

Varumärkeslagen andra paragrafen säger visserligen så:

2 § Även utan registrering förvärvas ensamrätt till ett varumärke, då märket har blivit inarbetat.
Genom inarbetning förvärvas ensamrätt också till andra särskilda varukännetecken som används i en näringsverksamhet.
Ett kännetecken anses inarbetat, om det här i landet inom en betydande del av den krets till vilken det riktar sig är känt som beteckning för de varor som tillhandahålls under kännetecknet. Lag (1994:1510).

Men då utsätter man sig för osäkerheten i definitionen på näringsverksamhet, något Pirate Bay ju dessutom borde undvika att förknippas med då detta försvårar för dem i andra rättsfall.

Gäller då §2 även ideell verksamhet? Eller är det så att man kan bedriva en ideell näringsverksamhet?

Den kanske allra mest brännande frågan kvarstår dock:
Vad i hela världen tror man sig vinna på att varumärkeskapa TPB-loggan? Eftersom den befann sig i Public Domain stod det ju vem som helst fritt att klistra på den på sitt USB-minne. Man ger inte TPB någon näsbränna, eftersom man skjuter så ofantligt långt över målet. Dessutom är de flesta som sympatiserar vad loggan står för inte så jätteintresserade av att förknippas med Sandryds Handel. Men… kunde man sälja naziporr i Israel så kanske man kan sälja copyrightbrandade piratprylar till massorna också.

Läs gärna också Opassande och så klart Copy me Happy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: