Hur man vet om en idé är riktigt dålig…

maj 9, 2010 at 3:12 e m (Mediakommentar, Ondska, Religion) (, , )

För att citera en kristen komiker jag såg på YouTube en gång:

Well… if Hitler tried it…

Han var kritisk mot brännandet av Harry Potter-böcker någonstans i det amerikanska inavelsbältet eftersom han ansåg att det intre riktigt anstod kristna. Möjligen hade han missat att det är en lång och stolt tradition inom kristenheten att editera, beslagta och bränna up misshagliga böcker.

325 efter år noll samlades den kristna världens biskoppar till synoden/koncilliet i Nicea, åtminstonde de 250 som ansågs mest tongivande. Man var där för att etablera en världstro allt man inte gillade åkte ut och förklarades kätterskt. En stolt tradition man sedan fortsatt med. Ut med apokryferna, Judas, Maria Magdalena, Bartholomeus, sen kan man säga att det som lämnades kvar var Guds sanning.

När väl makten etablerat sig i Rom upprättades Index Librorum Prohibitorum, en diger lista på förbjudna verk och författare. Swedenborgs Principia, allt skrivet av Balzac, Zola och Rabelais. Dessutom svartlistades Milton, Hobbes, Keppler och Macciavelli. Listan kan göras lång… Copernicus, Galilei… 1959 svartlistades Sartre. 1966 förstod kyrkan slutligen att det var hopplöst att försöka blockera det fria ordet och upplöste indexet. 1966 mina damer och herrar! Ungefär samtidigt som man i Nostra Aetate övergav idén om det judiska folkets gemensamma arvsskuld för deicidet på Jesus.

Även på senare år har kristenheten funnit bokbål en lockande tanke. I USA bränner kristna grupperingar böcker, skivor och entartede kunst i parti och minut.

Heinrich Heine skulle ha ett och annat att säga om Vetlanda. Han var också listad i Index Librorum Prohibitorum för övrigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: